Intr. Patinoarului 7, Bucharest, Romania

Ceremonia de avansare

Masoneria Mărcii reprezintă probabil una dintre cele mai puternice legături ale masoneriei cu predecesorii ei operativi, atât prin limbajul și simbolismul gradului de Marcă, ce gravitează în jurul arhitecturii în general, dar mai ales a construcției Templului lui Solomon, dar și prin faptul că fiecare Mason primește și utilizează o marcă proprie. Proveniența ritualului este un subiect de discuții, unii istorici masoni (ca de exemplu Yasha Beresiner) menționând posibilitatea ca Dunkerley însuși să îl fi inventat.

Inițial, ceremoniile de grad pentru Mason al Mărcii și Maestru al Mărcii erau realizate distinct, spre deosebire de modul în care se țin astăzi, în care Ceremonia de Mason al Mărcii o precede pe cea de Maestru al Mărcii. Mai mult decât atât, aparent gradul de Mason al Mărcii (Mark Man) era conferit Calfelor, iar cel de Maestru al Mărcii (Mark Master Mason) Maeștrilor masoni.

Ceremonia de Avansare se bazează pe pregătirile pentru construirea Templului Regelui Solomon și urmează soarta unui Ucenic ambițios (Candidatul), care caută promovarea prin demonstrarea abilităților sale. În prima parte a Ceremoniei, talentele sale nu sunt recunoscute, iar speranțele par a i se spulbera, pentru ca în cele din urmă el să triumfe asupra adversităților și să fie, pe bună dreptate, răsplătit pentru munca sa. Este o ceremonie minunată, care conține elemente de dramă presărate cu umor, și, mai presus de toate, puternice lecții morale. Conceptul masonilor ca „pietre vii” folosite la construcția unei Case Spirituale, în paralel cu construcția Templului, reprezintă o temă puternică în Grad.

Ritualul oferă într-un mod inedit lecții de viață importante, cum ar fi aceea că munca și ingeniozitatea, aplicate în mod perseverent, deși pot trece neapreciate la început, sunt, în cele din urmă, recunoscute. De asemenea, învățăm faptul că fiecare dintre noi avem talente și abilități diferite și putem avea contribuții complementare la inițiativele comune. Mai mult decât atât, învățăm că pentru a judeca competența altuia, trebuie să clădim înainte propria noastră competență, rămânând, în același timp umili și exersând modestia. Alte mesaje pe care le găsim în ceremonie arată cum și cei înțelepți, dar și experții se pot înșela câteodată, cum cel mai slab poate dovedi mai multa perseverență decât cel mai puternic, și cum toți și fiecare în parte avem rolul nostru de jucat în Construirea Templului.