Intr. Patinoarului 7, Bucharest, Romania

Fraternitatea Antică și Onorabilă a Marinarilor Arcei Regale

Fraternitatea Antică și Onorabilă a Marinarilor Arcei Regale, cunoscută și sub numele de RAM sau Ark Mariner, se află sub jurisdicția Marii Loji a Maeștrilor Masoni Mark din 1871 și este guvernată de Consiliul Arcei Regale al Marelui Maestru. Cu toate acestea, istoria sa timpurie este obscură. Statutele se referă la reconstituirea Marii Loji în 1772. Este consemnat că Marea Lojă a Maeștrilor Masoni Mark a intrat în posesia drepturilor asupra Marii Loji a Royal Ark Mariner la 10 iunie 1884 pentru doar 25 de lire sterline.

Povestea acestui grad conține evenimente dinainte, din timpul și de după Potopul biblic. Șorțul și bijuteriile acestui grad sunt ușor de recunoscut prin motivul arcei și al curcubeului. Legenda spune că șorțul original a fost făcut din piele de miel nefinisată. Deși condiția pentru a devein Mason Marina al Arcei Regale este să fii Maestru Mason al Mărcii, gradul nu are nicio legătură simbolică sau rituală cu gradul Mărcii.

Gradul Marinarilor Arcei regale este unul dintre cele mai vechi din Masonerie. După cum sugerează și numele său, se bazează pe legenda lui Noe și a Marelui Potop, un eveniment de o asemenea importanță încât s-a imprimat în dogmele și riturile religioase ale tuturor națiunilor care i-au succedat. Găsim referiri către acest eveniment în analele fiecărui popor și în unele amintiri ale acestuia, în practicile lor religioase. Acestea au servit la menținerea unei venerații pentru cel de-al doilea părinte al rasei umane și a unei mari reverențe pentru vasul său istoric.

Ceremonia de înălțare în cadrul Fraternității Antice și Onorabile a Marinarilor Arcei Regale este un adevărat ritual inițiatic. Ca în Masoneria albastră , se bazează pe triumviratul înțelepciune, putere și frumusețe, dar în acest caz, se referă în special la înțelepciunea lui Noe în construirea Arcei, la tăria sa de caracter și la frumusețea lucrării sale. Dar există și alte mesaje semnificative și, chiar și pentru Masonii experimentați, o reamintire puternică a dependenței noastre de iluminarea spirituală, precum și de cea materială.

Ofițerul care prezidează o Lojă Royal Ark Mariner este Venerabilul Comandant, iar ceremonia instalării sale este considerată a fi una dintre cele mai impresionante din întreaga masonerie. Lojile Royal Ark Mariner sunt ancorate la Loji ale Maeștrilor Masoni ai Mărcii și iau atât numele, cât și numărul acesteia. Ofițerii principali ai unei Loje a Marinarilor Arcei Regale îl reprezintă pe Noe și pe doi dintre fiii săi: Iafet și Șem, iar Templul este astfel organizat încât să reprezinte Arca Siguranței. Nu există ranguri individuale în provincie sau Marea Lojă. Frații care dețin acele ranguri își sufixează numele cu Royal Ark Mariner Provincial Grand Rank sau Royal Ark Mariner Grand Rank. Marele Maestru al Mărcii este, ipso facto, Marele Maestru al Gradului de Marinar al Arcei Regale.

Într-adevăr, Frații noștri din secolul al XIX-lea îl considerau pe Noe unul dintre Marii Maeștri ai masoneriei. El este un constructor celebru și un om integru care a reușit, cu sprijinul Marelui Veghetor al Universului, să treacă peste primul potop. Gradul Royal Ark Mariner este special pentru că întruchipează această referință speculativă la antichitatea îndepărtată, care, dacă este luată literal, implică faptul că întreaga umanitate a fost salvată de la Marele Potop de un Maestru Mason și a cărui descendență a repopulat Pământul după acest eveniment cataclismic. Majoritatea candidaților consideră Ceremonia de Înălțare o experiență simbolică și emoționantă, dar pe măsură ce expunerea și studiul ritualului cresc, crește și aprecierea semnificației mesajelor conținute în acesta.

Nu există ranguri individuale în provincie sau Marea Lojă. Frații care dețin acele ranguri își sufixează numele cu Royal Ark Mariner Provincial Grand Rank sau Royal Ark Mariner Grand Rank. Marele Maestru al Mărcii este, ipso facto, Marele Maestru al Gradului de Marinar al Arcei Regale.