Intr. Patinoarului 7, Bucharest, Romania

Cinci motive pentru a deveni Maestru Mason al Mărcii

  1. Să descoperim adevărata legatură dintre Gradele de Companion și Maestru din Masoneria albastră.

Ritualul de înălțare la sublimul grad de Maestru ne învață lecții practice, aplicabile în viață – ne referim în special la a analiza profund și corect înainte de a emite un răspuns, ne referim la muncă, tenacitate, un strop de geniu, răbdare și atenție. Ritualul de avansare în onorabilul grad de Maestru Mason al Mărcii, precum și simbolismul gradului ne va ajuta să obținem o înțelegere mai clară a unor termeni, simboluri, expresii și personaje din timpul călătoriei din Loja Albastră. Se spune despre Ordinul Maeștrilor Masoni ai Marcii că este o extensie a celui de-al doilea grad în Francmasonerie, în special datorita legendei din timpul ceremoniei. Totuși, trebuie să fim constienți că, pe axa timpului, avem în discuție o perioada mai îndelungată decât cea din gradul al treilea (ne referim la finalizarea Templului). Ceremonia actuală se bazeaza pe practica anterioară de a conferi gradul de Mason al Mărcii unei Calfe și gradul de Maestru Mason al Mărcii, Maeștrilor. Aceasta se bazează pe pregătirile pentru construirea Templului lui Solomon și urmărește soarta unei Calfe ambițioase (candidatul) care caută promovare în meseria sa, demonstrându-și cunoștiintele și abilitatea. La începutul ceremoniei, talentele sale nu sunt recunoscute, iar speranțele sale sunt distruse, dar în cele din urmă, ele triumfă asupra ignoranței și este răsplătit pe bună dreptate pentru munca sa. Este o ceremonie minunată care conține elemente de dramă și umor și, mai presus de toate, lecții morale puternice. Conceptul masonilor, că sunt „pietre vii” ce construiesc un Templu interior, în paralel cu construcția reala a Templului lui Solomon, este o temă puternică în Craft (poate cea mai puternica). Din acest ritual putem înțelege care ne este „datoria”, respectiv, acum se vede când se încheie munca și care este plata, dar și care este pedeapsa pentru ne-executare.

  1. Ordinul Maeștrilor Masoni ai Mărcii este considerat Ordinul prietenos.

Suntem învățati că Iubirea Frățeasca este sentimentul primordial care trebuie sa domine Craftul – ei bine, aici descoperim ca exista și prietenia, dăruirea față de Fratele Tău, ajutorul necondiționat si nu în ultimul rând, distracția. Ordinul Mark, deși deosebit de plin de învățaminte, ca atare un Ordin serios, este în același timp relaxant și cu ușoare accente umoristice – modul de comportament între prieteni. Învățam că pentru a avea un prieten, trebuie să fim la rândul nostru prieteni. Învățam că adevărata valoare a prietenilor nu poate fi subestimată. Învățam că nu este nimic mai rău decât să fii singur sau să ai senzația că nu există nimeni în jurul tău pe care să te poți baza pentru ajutor sau companie. Nimic nu poate fi mai deprimant decât sentimentul că nu există nimeni caruia să-i pese de bunăstarea ta. Pe latura pozitivă, să știi că ai prieteni, este un sentiment reconfortant; existența prietenilor este o necesitate absolută în viață pentru a fi fericit.

  1. Este o punte catre multe alte Ordine printre care Holly Royal Arch.

Cel puțin alte patru Ordine necesită să fii Maestru Mason al Marcii înainte să le poți descoperi simbolismul și să îți ajute în continuare in călătoria masonică. (vezi www.markmasonhall.org) Una dintre urmarile unirii din 1813 între Antici și Moderni în Anglia a fost recunoașterea specifică a celor trei Grade ale Craft-ului, inclusiv Holly Royal Arch, dar excluzând gradul Mark. Ca rezultat al acestui fapt, un Maestru Mason care se alătură altor ordine înainte de Mark poate confunda simbolismul lor. Gradul Maestrilor Masoni ai Marcii ne ajută să înțelegem mai profund alegoriile, adăugând un fundal esențial istoriei construcției Templului, importanței Cheii de Bolta și lucrării Supraveghetorilor. Interesant este faptul că în alte constituții recunoscute, Gradul Mark poate fi conferit fie în Loji Albastre, fie în capitulele Royal Arch și într-adevăr este o condiție prealabilă esențială înainte de a putea avea loc exaltarea într-un Capitul de Holly Royal Arch.

  1. Activități de socializare.

Având în vedere faptul ca Ordinul Maeștrilor Masoni ai Mărcii este ordinul „prietenos”, Frații sunt deosebit de sociabili, organizând o serie de acțiuni, atat masonice cât și profane, acțiuni de familie, sportive sau simplu, de socializare. Pe tot parcursul anului se organizeaza multe evenimente, pornind de la prânzuri obișnuite, seri cu foc de tabără și ajungând la turnee de golf și cricket. Nu în ultimul rând sunt importante prelegerile și conferințele pe teme masonice.

  1. Activitati caritabile.

Mark Benevolent Fund (MBF) este o organizație caritabilă înregistrată care a apărut în 1868 la sugestia Reverendului George Raymond Portal, Marele Maestru al Ordinului Mark. Opiniile sale despre caritate erau mult mai radicale și mai progresiste decât gândirea generală a vremii. El a simțit că pentru a fi eficientă, caritatea trebuie realizata rapid și fără formalitățile birocratice ale altor organizații caritabile masonice. El considera ca este o greșeala să se întarzie în acordarea de asistență celor care au nevoie și dictonul latin „Bis dat qui cito dat” – un ajutor dat la momentul oportun este dat de doua ori – a devenit și este în continuare principala linie directoare a MBF. Banii din acest fond pot fi accesați atât pentru cazuri personale cât și pentru finanțarea unor ONG-uri. O finanțare majoră de 1,6 milioane de lire sterline a fost acordată Instituției echivalente SMURD, pentru a finanța o nouă barcă de salvare, Addenbrooke’s Hospital Trust a primit peste 2 milioane de lire sterline pentru mașini care să ajute la diagnosticul cancerului de prostată și s-a făcut un angajament de 2,6 milioane de lire sterline pentru Hope for Tomorrow Cancer Charity pentru achiziționarea de unități mobile de chimioterapie în toată Marea Britanie. Aceste proiecte pot fi finanțate numai cu ajutorul și dedicația membrilor. Cazurile personale sunt tratate ușor diferit. Atunci când Fratele Ospitalier este informat despre situația dificilă a unui Frate sau a familiei lui, el ar trebui să organizeze imediat o vizită pentru a evalua circumstanțele și apoi să completeze un formular de cerere de subvenție cu cât mai multe informații posibile. Aceasta este apoi transmisă M.B.F. prin Ospitalierul Provincial. Cazul este apoi revizuit, orice informații suplimentare considerate necesare solicitate și apoi transmise următoarei comisii pentru petiții. În fiecare an, se organizeaza un bal caritabil, în fiecare an în alta provincie. Atunci când încasările fiecărui bal sunt trimise către Fondul Benevolent Mark, donațiile individuale sunt prezentate într-o listă și acele sume sunt marcate cu diverse distincții. Avand în vedere modul de organizare al GLMMM, este important de înțeles că aceste proiecte pot fi propuse din orice parte a globului.