Intr. Patinoarului 7, Bucharest, Romania

Cheia de boltă

Spre deosebire de toate celelalte grade din Francmasonerie, simbolismul gradului Mărcii poate fi cuprins într-un singur simbol – cheia de boltă. În jurul acesteia se împletește întreaga poveste. Înainte de a trece la alte disertații despre lecțiile gradului, ar trebui să menționăm aici faptul că forma cheii de boltă antice era diferită de cea cea folosită în prezent; avea formă conică, cu vârful tăiat, și era considerată partea sacră a arcului. Un scriitor (Wymper) ne informează că originalul nu era nici pătrat, nici alungit, ci un amestec din ambele; cu alte cuvinte, un Tau.  Dar oricare ar fi fost sau este forma sa actuală, semnificația simbolică a acesteia este principalul punct de analiză. Cu toții putem aprecia ajutorul său neprețuit în sensul operativ. Pentru antici a fost chiar mai important, deoarece în în acele zile, cunoștințele despre utilizarea și construcția sa erau de fapt limitate la câțiva privilegiați din clasa superioară a constructorilor de temple. Pentru Masonii speculativi ai Mărcii de astăzi, nu numai că constituie bijuteria gradului, dar poartă și semnul special ales de mason la avansarea sa la gradul onorabil.

Fără îndoială, există câteva lecții importante care pot fi învățate din Gradul Mark. În primul rând, suntem învățați să apreciem faptul că munca cinstită, îndeplinită cu credință și zel chiar dacă nu este apreciată de cei care îi sunt martori, se va justifica și va aduce recompensa cuvenită celui care o face. Apoi, există nevoia evidentă de a practica caritatea în sensul ei cel mai înalt, caritatea atât în gând, cât și în faptă. Să nu judecăm aspru și să nu condamnăm acțiunile altora pentru că s-ar putea să nu le înțelegem. Să acționăm în caritate față de întreaga omenire și, mai mai ales față de Frații noștri din Masonerie; este o poruncă masonică care nu a fost exemplificată de Superintendenți în tratamentul lor față de munca Meșterului iscusit. Vorbind în general, alegerea unui semn ar trebui să-l ajute pe Frate să păstreze în fața  sa, într-o formă concretă, deși ascunsă, idealul său, iar semnul său ar trebui să-i reamintească mereu de promisiunile sale solemne, prin intermediul obligațiilor sale masonice, de a lupta pentru acest ideal. Este tipic pentru semnul său spiritual, care este individualitatea morală și mentală, iar datoria fiecărui Maestru Mason al Mărcii este de a descoperi această marcă în el însuși, spre onoarea și gloria eternă a Marelui Veghetor al Universului.

Înaltul ideal al gradului Mark este expus elocvent în instrucțiunea foarte bine formulată care încheie ceremonia. În esență, este vorba de faptul că, indiferent de succesele sau eșecuri, indiferent de urzeala și țesătura vieții, este de datoria noastrăsă rămânem fermi în principiile noastre masonice; oricine altcineva ne va dezamăgi, dar un Frate MaestruMason al Mărcii nu o va face; și ca o încurajare de a spera la perspective mai bune, trebuie să avem în vedere că piatra pe care constructorii au respins-o, având pentru ei merite necunoscute, a devenit în cele din urmă piatra de bază a Templului.