Intr. Patinoarului 7, Bucharest, Romania

Ordinul Maeștrilor Masoni ai Mărcii

Ordinul Maeștrilor Masoni ai Mărcii (Order of Mark Master Masons) este unul dintre cele mai interesante (din punct de vedere istoric) și mai de succes Ordin al Francmasoneriei „beyond the Craft”. Ordin inițiatic de sorginte britanică, acesta este guvernat de Marea Lojă a Maeștrilor Masoni ai Mărcii a Angliei, Țării Galilor, Districtelor și Lojilor din Străinătate (The Grand Lodge of Mark Master Masons of England and Wales and its Districts and Lodges Overseas).

Vocația de constructor se regăsește practic în toată Masoneria Universală, iar Masoneria Mărcii nu face excepție de la această regulă. Mai mult decât atât, această chemare ancestrală a Fraților care ridică împreună Temple Simbolice și de multe ori chiar faimoase edificii și catedrale, este prezentă în ADN-ul acestui Ordin. În același fel discret de a face bine atunci când nu te vede nimeni, așa cum nu poți găsi chiar toate numele Fraților care au construit marile opere arhitectonice ale civilizației noastre, construcții care s-au întins uneori pe sute de ani, Fratele Maestru trece printr-un proces continuu de învățare și maturizare, unde rezultatele muncii sale, învățăturile și Planurile transpuse acum în fapte, vor fi fructele culese de generațiile Fraților ce vor urma.

Masoneria Mărcii transpune în simboluri povestea evoluției Fratelui Francmason pe Șantierul Vieții și cu o moralitate și o forță ce parcă nu au cunoscut deloc trecerea timpului, îl așează pe acesta alături de ceilalți Frați, înțelegând faptul că oricare dintre ei poate reprezenta Cheia de Boltă, dacă munca și perseverența, modestia și altruismul, iubirea și îngrijirea Lanțului Masonic Universal, sunt valorile pe care acesta le îmbrățișează și pe care le transmite mai departe, într-o ritualizare plină de bucurie, optimism și energie pozitivă.

In prezent, un număr de peste 47.000 de Maeștri Masoni sunt înscriși în cele peste 2.000 de Respectabile Loji ale Maeștrilor Masoni ai Mărcii din întreaga lume.

 

Cea mai veche atestare documentară a unui ritual pentru Masoni ai Mărcii și Maeștri Masoni ai Mărcii este în Capitulul Arcului Regal nr. 257 din Portsmouth, în 1769, și este legată de un nume bine cunoscut în masonerie, THOMAS DUNKERLEY